субота, 06. јул 2024.
ФЕСТИВАЛ ВИНСКЕ КУЛТУРЕ –ВИНОФЕСТ- ПОПРИМА МЕЂУНАРОДНИ КАРАКТЕР
ФЕСТИВАЛ ВИНСКЕ КУЛТУРЕ –ВИНОФЕСТ- ПОПРИМА МЕЂУНАРОДНИ КАРАКТЕР

Туристичка организација Вршац, под покровитељством Града Вршца и у сарадњи са Енолошком станицом Вршац, организовала је свечано отварање 18. манифестације "Винофест", фестивала винске културе, на Тргу Светог Теодора Вршачког.

Градоначелница Вршца, Драгана Митровић, свечано је отворила четврти по реду фестивал на отвореном, пожелела добродошлицу присутнима, истакавши да су вршачки винари понос Града, који настављају славну традицију вршачког виногорја. Ове године, доделила је велике златне медаље за награђена вина и награду победнику најбољег вина.

"Велико ми је задовољства што у Вршцу, сада већ традиционално, поред наших, своја вина представљају и винари из различитих крајева Србије, али и наши пријатељи и комшије из Републике Српске, Румуније, Мађарске и Северне Македоније. Винофест, сада већ, поприма и међународни карактер. Од како је почео да се одржава на Градском тргу, Винофест је постао доступнији и видљивији, како нашим Вршчанима, тако и гостима. Ове године, сви посетиоци су могли да дегустирају преко 300 различитих вина из чак 40 винарија. Сигурна сам да ће и вршачки Винофест наставити да напредује, а локална самоуправа ће још интензивније наставити да ради на развоју винског туризма и винских манифестација", истакла је Градоначелница Митровић и додала да ће се крајем новембра вршачко виногорје представити и на највећем винском фестивалу у овом делу Европе - "Wine vision by Open Balkan" у Београду.

"Вршац као град вина наставиће да баштини своју вековну виноградарску традицију, да је промовише, али и остане добар домаћин", рекла је Митровић и свим посетиоцима пожелела, да у ове две летње вечери уживају, како у одабиру најквалитетнијих вина које су понудили наши излагачи, тако и у богатом забавном програму који прати фестифал.

На манифестацији је учествовало 40 винарија из Србије и региона, а сам догађај је пратио велики број посетилаца и уживао у богатом културно-уметничком програму, квалитетној храни и вину. Као и ранијих година, фестивал је поред такмичарског, имао и продајни карактер, тако да су посетиоци поред дегустације могли и да купе вино које им се свидело.

Оцењивање вина вршила је стручна комисија у следећем саставу: Миодраг Кертез, дипл.инж.технологије-Председник комисије, проф. Владимир Пушкаш, др техничких наука, Саша Попов, мастер спец. физичке хемије, Владимир Чејић, дипл. инж. технологије, Софија Ранков, дипл. инж. технологије мастер спец., Милан Цуцуљ, дипл. инж.технологије, Васиљ Миловић, дипл. инж. технологије, Биљана Паунов, дипл. инж. технологије и Никола Петрашиновић, дипл. инж. технологије.

Победник фестивала је Винарија Селекта из Гудурице, Пино ноар 2021., a најбоља вина награђена су Великом златном и Златном медаљом за квалитет, као и наградом "Најбоље вино фестивала".

У категорији црвених вина злато су понели: Пино ноар 2021 Винарија Селекта Гудурица Соња Јоцић, Каберне совињон 2023 Винарија Јелисавета Панчево Зоран Ивановић, Каберне 2022 Винарија Песлаћ Земун Марко Завишић, Мерло 2021, Породична винарија Станимировић

Јабука Жарко Станиимировић, Купажа Маестосо мерло каберне совињон бургундац 2019 Дјалуриле Дорулуј Румунија, Каберне совињон 2023 Подрум Митровић Зрењанин Славица Митровић, Каберне франк 2023 Винарија Мирковић Панчево Коста Мирковић, Купажа мерло-каберне франк 2023 Винарија Мирковић Панчево Коста Мирковић, Ла Путере фетеаска њагра

2022 Крамеле Рекаш Румунија, Мерло 2023 Винарија Мирковић Панчево Коста Мирковић.

 

У категорији Розе вина злато су понели: Розе од мерлоа 2023 Винарија Песлаћ Земун Марко Завишић, Розе Станушина 2023 Винарија Орескови Кавадарци -Северна Македонија.

У категорији за специјална вина: Вино од виноградарске брескве 2023 ПГ Шмит Панчево Лајош Шмит,Темениоса Романеска 2023 Котнари Румунија, Вино од малина 2023 ПГ Шмит Панчево Лајош Шмит.

 

За бела вина злато су освојили: Винарија Дјалуриле Дорулуј, Румунија-Маестосо совињон

блан фуме 2022., Винарија Песлаћ, Земун-Бели бургундац 2023., Крама Ћептура, Румунија-Ћервус Ћептурум Фетеаска регала 2023., Крамеле Рекаш, Румунија-Швабен вајн мускат отонел 2022., Винарија Јелисавета, Панчево-Шардоне 2023., Подрум Арсовски 5, Северна Македонија-Куве, Крама Арамик, Румунија-Мускат отонел 2023. и Alb de Silagi - мускат отонел совињон блан фетеаска алба 2023., Винарија Мирковић, Панчево-Траминац 2023., Винарија Недин, Гудурица-Грашац 2023. и Мускат отонел 2023., Винарија Ацит Цветкова, Северна Македонија-Тамјаника, Крамеле Рекаш,Румунија-Соле Фетеаска регала барик 2023.

 

Учеснике и посетиоце Винофеста, забављали су бројни музички састави, почевши од програма који је приредила Музичка школа "Јосиф Маринковић" Вршац, а након проглашења победника тамбурашки оркестар "Шеве" и Миленко Павлов, "Од Баха до Севдаха" из Новог Сада и нeшто касније наступ Филипа Жмахера са бендом.

Опште познато је то да је Вршац, град под кулом, изузетно богат плодном банатском равницом и виноградима, а кроз историју, широм Европе и по добром вину, те не чуди што је све посећенији и што оставља све туристе без даха, који једва чекају да се опет врате.

Овај викенд је посебан, јер сви посетиоци у два дана, на Тргу Светог Теодора Вршачког, могу уживати не само у винима вршачких винарија, већ и из винарија из Панчева, Темерина, Инђије, Александровца, Горњег Милановца, Земуна, Крушевца, Сомбора, Северне Македоније, Мађарске, Румуније и Републике Српске.

 

Оставите свој коментар:
Име:
И-мејл:
Коментар:
Упишите бројеве:
 • 1
 • gik
 • parking
 • egradjanin
 • Interna revizija
 • softgreen
 • Interesovanje za vakcinu
 • banner-eVrtic.jpg
 • Uzmi racun i pobedi
 • Водич кроз мере подршке развоју иновативне привреде
 • banner-Covid19.jpg
 • banner_Uvid
 • Подршка социјалној инклузији Рома у Вршцу
 • komasacijaCI.jpg
 • informator
 • banner_prenos
 • Portal bezbednosti saobracaja
 • E uprava
 • Грађански водич кроз одлуку о буџету
 • Регистрација стамбених заједница
 • Регистрација стамбених заједница
 • Objedinjena procedura
 • LAP